Historie

De cursus is ontstaan uit een autocursus die ruim 25 jaar in het Belgische Wijgmaal (nabij Leuven) werd georganiseerd. De werkweek is indertijd opgezet door Dialoog in Leuven en ATOL. Dialoog is een vormingsinstelling en ATOL is een organisatie die zich bezig hield (en houdt) met ‘Aangepaste Technologie voor Ontwikkelingswerkers’.

Ruim 700 cursisten hebben in die periode naar tevredenheid het ‘Kasteeltje’ in Wijgmaal bezocht. In de hoogtijdagen stonden er veertig namen op de deelnemerslijst en werd in drie talen (Nederlands, Frans en Engels) gedoceerd. Vele medewerkers van Artsen Zonder Grenzen hebben aan de werkweek deelgenomen. 

Niet alleen westerlingen waren van de partij, maar ook deelnemers uit Senegal en Angola sleutelden mee. Omdat Dialoog een andere weg ging inslaan en het Kasteeltje niet meer beschikbaar was, is de autosleutelcursus verhuisd en werd deze een aantal jaren in het Belgische Spa georganiseerd.

Vanaf 2009 zijn de zomercursussen neergestreken in het Brabantse Holthees (NL), waar we in Hoeve de Knol een gastvrij onderkomen vonden. Hier hebben de weekcursussen 10 jaar plaatsgevonden, waarna we wederom op zoek moesten naar een alternatief. Welke we gevonden hebben in camping d’n Twist in Overloon, waar sinds de zomer van 2020 de weekcursussen gehouden worden.

De inhoud van de cursus is tot stand gekomen in samenspraak met Artsen zonder Grenzen Nederland, en uiteraard met onze docenten, waarvan er een aantal vanaf de beginjaren bij zijn. En dus al 25 jaar bij ons lesgeven. Daarnaast werken we met een groep docenten die nog actief in het Autotechniek onderwijs werkzaam zijn, en uiteraard ons als autosleutelcursus up to date houden qua techniek.