Historie

De cursus is ontstaan uit een autocursus die ruim 25 jaar in het Belgische Wijgmaal (nabij Leuven) werd georganiseerd. De werkweek is indertijd opgezet door Dialoog in Leuven en ATOL. Dialoog is een vormingsinstelling en ATOL is een organisatie die zich bezig hield (en houdt) met ‘Aangepaste Technologie voor Ontwikkelingswerkers’.

Ruim 700 cursisten hebben in die periode naar tevredenheid het ‘Kasteeltje’ in Wijgmaal bezocht. In de hoogtijdagen stonden er veertig namen op de deelnemerslijst en werd in drie talen (Nederlands, Frans en Engels) gedoceerd. Vele medewerkers van Artsen Zonder Grenzen hebben aan de werkweek deelgenomen. 4WD sleutelkennis is eigenlijk waar onze autosleutelcursus.nl uit ontstaan is. Vanuit Artsen zonder Grenzen, die hun medewerkers wilden opleiden om zelfredzaam te zijn op de plekken waar hulptroepen niet makkelijk op te trommelen waren. Een aantal van onze docenten zijn in die tijd al onderdeel gaan uitmaken van ons team, en hebben destijds het ondersteunend personeel van Artsen zonder Grenzen lesgegeven. De inhoud van de cursus is tot stand gekomen in samenspraak met Artsen zonder Grenzen Nederland, en uiteraard met onze docenten, waarvan er een aantal dus al vanaf de beginjaren bij zijn. En dus ruim 25 jaar bij ons lesgeven. Daarnaast werken we met een groep docenten die nog actief in het Autotechniek onderwijs werkzaam zijn, en uiteraard ons als autosleutelcursus up-to-date houden qua techniek.

Niet alleen westerlingen waren van de partij, maar ook deelnemers uit Senegal en Angola sleutelden mee. Omdat Dialoog een andere weg ging inslaan en het Kasteeltje niet meer beschikbaar was, is de autosleutelcursus verhuisd en werd deze een aantal jaren in het Belgische Spa georganiseerd.

Vanaf 2009 zijn de zomercursussen neergestreken in het Brabantse Holthees (NL), waar we in Hoeve de Knol een gastvrij onderkomen vonden. Hier hebben de weekcursussen 10 jaar plaatsgevonden, waarna we wederom op zoek moesten naar een alternatief. Met een kleine tussenstop op camping d’n Twist in Overloon, verblijven we de laatste jaren gedurende de weekcursussen naar volle tevredenheid in de luxe groep accommodatie Hazenbroek in Overloon.

 

Onze visie in het kort

Leer zelf je auto repareren

Altijd al willen weten hoe je een band verwisselt? Hoe je erachter komt waarom je auto niet wil starten? Of wil je leren hoe je zelf reparaties aan je auto uitvoert en onderhoud pleegt? Dan zijn onze cursussen autotechniek iets voor jou. Wij bieden meerdere sleutelcursussen aan, voor beginners en ervaren sleutelaars.

Geschikt voor iedereen

 • met of zonder technische kennis
 • met of zonder sleutelervaring
 • met of zonder to-do lijstje van projecten die aan je auto moeten gebeuren
 • die wil leren hoe zijn auto werkt
 • ongeacht geslacht (meer dan 50% van de deelnemers zijn vrouwen)
 • eigenaren van personenauto’s en/of oldtimers
 • potentiele wereldreizigers met hun camper of 4WD
 • etc...

Theorie, maar vooral praktijk

De dagcursussen Basiscursus Sleutelen en Basiscursus Four Wheel Drive (4WD) worden vrijwel elke maand gegeven en zijn een eerste kennismaking met autotechniek, met ontdekken, zelf doen en zelf sleutelen. Voorkennis is niet nodig. Hangend over de motorkap en staand onder de brug krijg je duidelijke uitleg van een ervaren docent. De Weekcursussen worden in de zomervakantie gegeven en gaan dieper in op de techniek. Ze bieden je de ruimte om ruim zes dagen onder deskundige begeleiding aan je eigen auto te sleutelen. Je krijgt een gegronde theoretische onderbouwing, maar vooral ook vieze handen!

De cursus verdient zichzelf terug

 • onderhoud zoals kleine beurt zelf doen
 • reparaties voorkomen (preventief onderhoud)
 • reparaties zelf uitvoeren
 • rekening van de garage controleren, bijvoorbeeld bij APK
 • weten waar je op moet letten bij aanschaf tweedehands auto
 • zelfredzaam zijn bij pech onderweg, vooral na het volgen van de weekcursus
 • De Kosten van een dagcursus heb je al zo goed als terugverdiend als je één keer je eigen motorolie vervangt!
 • etc...

Neem snel een kijkje bij onze cursussen en schrijf jezelf in!

Testimonials van cursisten

 • Wat heb ik geleerd en genoten in deze week! Met meer vertrouwen aan mijn eigen auto sleutelen was het doel. Gelukt! Geweldige week gehad met goed eten, gezellige mensen en kundige leraren. Dank jullie wel!

  Riko
 • Ik wilde graag laten weten hoe veel ik heb genoten van de cursus. “Sleutel naar de vrijheid” is echt een goed motto: ik heb het gevoel dat de cursus mij echt een stukje vrijheid en zelfstandigheid heeft gegeven!

  Floor
 • Ik heb in 2022 de camper weekcursus gedaan. Sinds kort terug in Nederland. We hebben geen garage nodig gehad en ik heb alles wat op ons pad is gekomen zelf op kunnen lossen. De cursus heeft me heel veel gebracht. Daar ben ik enorm dankbaar voor.

  Freek-Jan
 • Het was by far een van de meest leuke en nuttige cursussen die ik in mijn leven heb gedaan en ik heb er al aardig wat opzitten, dus ik weet waar ik over praat. Het was een unieke cursus met een uniek stel docenten en dat maakt het een succes. Dank voor de geweldige week, wat mij betreft kom ik volgend jaar terug!

  Esther
 • Net terug van de weekcursus 4WD. Na de basiscursus in april ’23 gevolgd te hebben nu deze week. Ik heb ontzettend veel geleerd en veel, heel veel meer vertrouwen in mijn auto gekregen. Super goede uitleg en begeleiding vanuit de organisatie en culinair was het ook prima in orde. De goed verzorgde locatie mag zeker niet onvermeld blijven. Zeker een aanrader om deze week te volgen, en ja…. je krijgt vieze handen 😉 Maar het is het meer dan waard! Ik overweeg sterk om volgend jaar weer te komen:)

  Simone
 • Wij hebben met groepje vriendinnen de dagcursus gedaan en zo veel meer geleerd dan we vooraf hadden bedacht! Heel leuk en informatief! Aanrader!

  Roza